AZVO QA forum

Područja => Prijave za znanstvene centre izvrsnosti 2014 => Topic started by: Marina Matešić on 23 Srpanj, 2013, 13:22:07 pm

Title: Ugovori za suradnike i drugi troškovi
Post by: Marina Matešić on 23 Srpanj, 2013, 13:22:07 pm
Budući da nam nisu jasni neki formalni aspekti molimo lijepo za odgovore na pitanje:
1.   Ostaju li djelatnici znanstvene organizacije i dalje u radnom odnosu u ustrojbenim jedinicama u kojima su uposleni ili formalno prelaze u centar izvrsnosti ili rade dio vremena u centru, a dio u dosadašnjoj ustrojbenoj jedinici (u kojim postocima radnog vremena i je li suma jednaka 100% ili 130%)?
2.   Ukoliko djelatnici znanstvene organizacijei dalje ostaju u radnom odnosu u postojećim ustrojbenim jedinicama što znače honorari istraživača, je li riječ o ugovorima o djelu, autorskim ugovorima ili nečemu trećem, te iskazuju li se bruto ili neto iznosi?
3.   Kako se regulira formalno i financijski angažman istraživača iz suradnih ustanova, kako se iskazuju njihovi honorari?
4.   Što točno podrazumijeva pojam stipendije za gostujuće inozemne istraživače i koje su kategorije istraživača podobne za dobivanje stipendije i koliki je raspon trajanja stipendija, te pišu li se neto ili bruto iznosi?
5.   Slično tome, što podrazumijevaju iznosi naknada za doktorande i post-doktorande i sklapaju li oni radni odnos s centrom, znanstvenom organizacijom ili MZOS-om?
6.   Koliko iznose troškovi administracije znanstvene organizacije, podrazumijevaju li oni uobičajene režijske troškove (u kojem postotku ukupnog iznosa) ili je moguć i angažman nove stručne osobe - administratora (npr. za tajništvo, računovodstvo, projektni menadžment i sl.)?
7.   Koliki je okvirni godišnji ukupni iznos procijenjen od strane AZVO kao realan za centar u kojem bi bio angažiran maksimalni broj istraživača (uključujući i tehničko, te administrativno osoblje) i uz intenzivne međunarodne aktivnosti?
Title: Odg: Ugovori za suradnike i drugi troškovi
Post by: Marina Matešić on 23 Srpanj, 2013, 13:22:58 pm
Poštovani,

1.   Svi prijavitelji, voditelj i suradnici, ostaju 100% na svojim postojećim radnim mjestima (prava i obveze prema znanstvenom centru izvrsnosti i matičnoj instituciji uređuju zasebno prema pravilima matične institucije);
2.   O obliku ugovora odlučujete prikladno planiranim poslovima koje će izvoditi suradnici zci-a; iznosi se iskazuju u bruto obliku;
3.   Kao i prethodno;
4.   O svim detaljima stipendija odlučujete sami i tako prikazujete troškove u bruto iznosima;
5.   Zasad nije predviđeno zapošljavanje putem zci-ja, međutim, posebna prava i obveze uređivati će se ugovorom pri osnutku; zasad su naknade ugovori o djelu ili autorski ugovori;
6.   Institucija voditelja pruža administrativnu podršku (u inozemstvu bogatiji centri ustrojavaju vlastitu administrativnu službu); troškove procjenjujete sami;
7.   Nemoguće je procijeniti okvirni godišnji iznos jer su poznata samo ukupna inicijalna sredstva; nepoznato je koliko će se sredstva povući iz europskih fondova.

Srdačan pozdrav,

Odjel za akreditaciju u znanosti