Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
06 Svibanj, 2021, 16:32:45 pm
Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
Novosti:

Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.

Teme - Marina Matešić

Pages: [1]
1
Prijave za znanstvene centre izvrsnosti 2014 / Upload organograma
« on: 11 Rujan, 2013, 10:26:55 am »
Da li je moguće priložiti organogram u slikovnom, .pdf ili word formatu?

2
Prijave za znanstvene centre izvrsnosti 2014 / Krajnji rok prijave
« on: 10 Rujan, 2013, 13:29:15 pm »
Koji je krajnji rok za dostavu prijave?

3
Poštovani/poštovane

imao bih nekoliko pitanja vezana uz natječaj za znanstvene centre izvrsnosti:
1) Molio bih ako je moguće da pojasnite je li se među istraživače za ZCI u projektnom prijedlogu mogu uključiti i znanstvenici koji ne rade na hrvatskim znanstvenim organizacijama, nego na, primjerice, uglednim institucijama u inozemstvu?
2) Također, ukoliko ih je moguće uključiti, je li tada potrebno za svakog od njih tražiti suglasnost čelnika institucije?
3) Što podrazumijeva sporazum s matičnom institucijom i institucijama u mreži?
4) Moraju li se sklopiti sporazumi sa svakom od institucija s koje dolaze predloženi istraživači (primjerice, što ako je s neke institucije samo jedan istraživač)?
5) Koje ključne točke treba opisati u osnovnim opisima matične institucije (znanstveni potencijal, infrastrukturu i sl.), tj. koji su kriteriji vrednovanja?
6) Kažete da suradnici moraju. biti u punom radnom odnosu, je li to znači da će, ukoliko prijedlog prođe naravno, biti zaposlenici centra, tj. postaje li centar pravna osoba? Mogu li suradnici i dalje ostati raditi na matičnoj instituciji na svojem sadašnjem radnom mjestu? Također, mogu li se sredstva iz predloženog proračuna koristiti za honorare, primjerice vanjskim i inozemnim suradnicima? I na kraju, nisam najbolje shvatio iz službenih dokumenata, je li proračun za sve centre koji će se financirati ili za svaki pojedinačno u iznosu do 2.5 mil. kuna?

4
Prijave za znanstvene centre izvrsnosti 2014 / Pravo prijave
« on: 25 Srpanj, 2013, 09:27:02 am »
Poštovani,

u Javnom pozivu za dostavu projektnih prijedloga za osnivanje znanstvenih centara izvrsnosti u Republici Hrvatskoj stoji da prijavu projektnih prijedloga na Javni poziv mogu podnijeti znanstvenici ali i znanstvene organizacije.
Nadalje piše da prijavitelj može prijaviti najviše jedan projektni prijedlog.
Međutim, obrazac za prijavu ne pravi razliku da li prijavu dostavlja znanstvenik ili znanstvena organizacija. Po čemu se onda zna da li je prijavu poslao znanstvenik ili znanstvena organizacija?
Da li se iz jedne znanstvene organizacije može prijaviti vise od jednog projekta (naravno svaki sa drugim znanstvenikom kao voditeljom projekta)?

5
Poštovani,

Na stranici 3 obrasca za prijavu traži se "Učitavanje akademskih životopisa voditelja i suradnika s bibliografijama (uz znanstvene radove navedite IF i rang ili kvartil znanstvenih časopisa u kojima su objavljeni i broj citiranosti radova)." Možete li mi pojasniti sto znaci: "rang ili kvartil znanstvenih časopisa u kojima su objavljeni"?
Da li postoji neka službena organizacija koja rangira časopise? Gdje se sve te informacije mogu naći?
Da li se IF i rang ili kvartil časopisa navode za tekucu godinu ili u godini u kojoj je rad objavljen? Ako je ovo drugo gdje se mogu naci IF i rang časopisa iz prethodnih godina?
Po kojoj bazi podataka se daje citiranost (Web of Science, SCOPUS ....)?
Da li se citiranost daje ukupna ili bez samocitacija (samo autora ili svih koautora)?

6
1.   Da li je potrebno navesti kompetencije i kratki opis djelatnosti za svaku instituciju koja sudjeluje u prijedlogu projekta ili samo za instituciju koja je nositeljica prijedloga?
2.   Da li je u CV koji se stavlja kao prilog za svakog suradnika koji je u znanstvenom zvanju potrebno navesti sve radove ili samo najbolje? Naime neki znanstveni savjetnici imaju i preko 100 CC radova.
3.   DA li kao suradnik može biti naveden stranac ako se taj dio ispitivanja vezanih uz naš prijedlog projekta izvodi samo na međunarodnoj instituciji?

7
Budući da nam nisu jasni neki formalni aspekti molimo lijepo za odgovore na pitanje:
1.   Ostaju li djelatnici znanstvene organizacije i dalje u radnom odnosu u ustrojbenim jedinicama u kojima su uposleni ili formalno prelaze u centar izvrsnosti ili rade dio vremena u centru, a dio u dosadašnjoj ustrojbenoj jedinici (u kojim postocima radnog vremena i je li suma jednaka 100% ili 130%)?
2.   Ukoliko djelatnici znanstvene organizacijei dalje ostaju u radnom odnosu u postojećim ustrojbenim jedinicama što znače honorari istraživača, je li riječ o ugovorima o djelu, autorskim ugovorima ili nečemu trećem, te iskazuju li se bruto ili neto iznosi?
3.   Kako se regulira formalno i financijski angažman istraživača iz suradnih ustanova, kako se iskazuju njihovi honorari?
4.   Što točno podrazumijeva pojam stipendije za gostujuće inozemne istraživače i koje su kategorije istraživača podobne za dobivanje stipendije i koliki je raspon trajanja stipendija, te pišu li se neto ili bruto iznosi?
5.   Slično tome, što podrazumijevaju iznosi naknada za doktorande i post-doktorande i sklapaju li oni radni odnos s centrom, znanstvenom organizacijom ili MZOS-om?
6.   Koliko iznose troškovi administracije znanstvene organizacije, podrazumijevaju li oni uobičajene režijske troškove (u kojem postotku ukupnog iznosa) ili je moguć i angažman nove stručne osobe - administratora (npr. za tajništvo, računovodstvo, projektni menadžment i sl.)?
7.   Koliki je okvirni godišnji ukupni iznos procijenjen od strane AZVO kao realan za centar u kojem bi bio angažiran maksimalni broj istraživača (uključujući i tehničko, te administrativno osoblje) i uz intenzivne međunarodne aktivnosti?

8
Čelnici institucija nositeljica centra kao i čelnici institucija uključenih u mrežu, dakle u plan provedbe aktivnosti, trebaju priložiti u prijavi svoju suglasnost i jamčiti potporu predloženom projekntom prijedlogu. Pismo potpore ne treba biti na engleskom. Preporučujemo da pismo detaljnije uključi koju sve potporu centar može koristiti ukoliko je proglašen (administrativne i infrastrukturne usluge, opremu, prostor i dr.)
U slučaju kada znanstevnici koji su glavni istraživači u prijedlogu centra dolaze sa različitih institucija, nije potrebno prilagati suglasnosti čelnika/ica njihovih institucija za njihovo sudjelovanje u centru u samoj prijavi. Njihov angažman izvan njihove institucije regulira se već postojećim predviđenim zakonima i pravilnicima. Na samim je znanstvenicima da urede taj dio svog vaninstitucijskog rada sa svojim matičnim institucijama.

9
Molio bih inforamciju vezanu za projektni budzet, koliko posto od ukupnog projektnog budzeta mozemo (ili moramo) predvidjeti na indirektne troskove (overheads) i kako to racunati ukoliko se ukljucuje više institucija?


10
Nema ograničenja u smislu broja znanstvenika koji se predlažu kao istraživači u budućem centru, osim da su znanstvenici sa izborom u znanstveno zvanje. Ostale suradnike (novake, stručne suradnike, strane suradnike i strane institucije)  slobodno navedite ako smatrate potrebnim u pisanom dijelu prijave.

11
Reakreditacija javnih znanstvenih instituta / Samoanaliza - izrada
« on: 02 Travanj, 2013, 12:36:48 pm »
Ovdje, molimo, postavite pitanja vezana uz izradu samoanalize, odnosno konkretna pitanja o poglavljima, potpoglavljima, točkama, tablicama, pitanjima i uputama za ispunjavanje samoanalize.

12
Institut u roku od 90 dana od zaprimanja obavijesti o započinjanju reakreditacije, ili duže ako je tako predviđeno obavješću o pokretanju reakreditacije, izrađuje dokument samoanalize prema uputama za izradu samoanalize znanstvenih organizacija koje je izradila Agencija, a u skladu sa Zakonom i Pravilnikom. Samoanaliza instituta dokument je kojim se institut predstavlja i samovrednuje, ukazujući na svoje vanjske ishode i dostignuća ali i prijetnje svomu razvitku i znanstvenom radu.

Za istinitost podataka u samoanalizi odgovara čelnik/ica instituta.

Izrađenu samoanalizu treba usvojiti nadležno tijelo (Upravno vijeće) vrednovanog instituta.

Samoanalizu institut dostavlja u pisanom i elektroničkom obliku (na CD-u) na hrvatskom i engleskom jeziku Agenciji koja provjerava cjelokupnost dokumentacije i prema potrebi traži njezine izmjene i/ili dopune.

U slučaju da institut ne dostavi u predviđenom roku samoanalizu ili se iz postupanja instituta može zaključiti da ometa provođenje postupka reakreditacije, Agencija će, uz prethodno mišljenje Akreditacijskog savjeta, donijeti preporuku kojom preporučuje ministru nadležnom za znanost i visoko obrazovanje uskratu dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti.

13

Postupak reakreditacije  javnih znanstvenih instituta - hodogram

1.Donošenje plana reakreditacije

2.Imenovanje stručnog povjerenstva

3.Dostavljanje samoanalize

4.Preliminarno izvješće i edukacija stručnog povjerenstva

5.Posjet

6.Izvješće

7.Mišljenje Akreditacijskog savjeta

8.Prigovor instituta

9.Akreditacijska preporuka Agencije

10.Odluka ministra

11.Naknadno praćenje (Follow-up)


14
Kakav je postupak nakon predaje samoanalize te koji su sljedeći koraci za naš institut?

Sljedeći je korak: 2. Odabir članova povjerenstva za vrednovanje - u tijeku.

- odabire ih i Akreditacijski savjet Agencije  
- za sve organizacije u jednom znanstvenom području odabire se jedno povjerenstvo (5 područja).

Sastav Povjerenstva:
- jedan znanstvenik iz područja vrednovanja –znanstvenik iz inozemstva
- jedan znanstvenika s iskustvom u upravljanu znanstvenom organizacijom – znanstvenik iz inozemstva
- predstavnik Nacionalnog vijeća za znanost
- predstavnik Agencije za znanost i visoko obrazovanje – koordinator (bez prava glasa)

Vaš institut bit će obavješten o sastavu povjerenstva, kako bi se izbjegla svaka mogućnost sukoba interesa.

Korak 3. Vrednovanje izvješća o samoanalizi koje su pripremile znanstvene organizacije -  provode članovi Povjerenstva

Korak 4. Posjet institucijama


Više: http://www.azvo.hr/hr/tematsko-vrednovanje-javnih-znanstvenih-instituta

Pages: [1]


Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.15 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!