Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
02 Prosinac, 2020, 07:04:58 am
Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
Novosti:

AZVO QA forum | Područja | Reakreditacija visokih učilišta 2011/2012 | Studijski programi | Topic: Često postavljana pitanja - Studijski programi « natrag naprijed »
 Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: Često postavljana pitanja - Studijski programi  (Posjeta: 5021 )
Odjel za akreditaciju VO
Global Moderator
Full Member
*****
Postova: 49


Profil WWW Email
« : 09 Studeni, 2011, 10:01:42 am »

2.C) TOČKA 3. -  OBJASNITE KOJOM STE SE METODOLOGIJOM SLUŽILI ZA ODREĐIVANJE ISHODA UČENJA U PLANIRANJU STUDIJSKIH PROGRAMA. NAVEDITE NA JEDNOM PRIMJERU STUDIJSKOG PROGRAMA POVEZIVANJE OBVEZNIH KOLEGIJA I KOMPETENCIJA KOJE SE STJEČU.
ŠTO SE PODRAZUMIJEVA POD OVOM TOČKOM?
Trebate navesti način na koji ste povezali kompetencije koje se stječu studijskim programom sa ishodima učenja svakog kolegija ili prikazati neku drugu metodologiju kojom ste se služili tijekom izrade ishoda učenja.

2. D) OPIŠITE I OCIJENITE NASTAVNE METODE, PROVEDBU PRAKTIČNE I TERENSKE NASTAVE.
DA LI SE OVDJE MISLI NA NASTAVNE METODE ISKLJUČIVO U OKVIRU PRAKTIČNE I TERENSKE NASTAVE ILI JE POTREBNO OPISATI I OCIJENITI NASTAVNE METODE U SVIM OBLICIMA IZVOĐENJA NASTAVE?
Nastavne metode u svim oblicima izvođenja nastave, molimo poseban osvrt na provedbu praktične i terenske nastave, pogotovo u smislu evidencije njenog pohađanja i vrednovanje studenata.

2. J)NAVEDITE  I OPIŠITE FORMALNE MEHANIZME ZA ODOBRENJE, PROVJERE I PRAĆENJE VAŠIH PROGRAMA I KVALIFIKACIJA.
ŠTO SE MISLI POD „FORMALNI MEHANIZMI“?
Formalni mehanizmi se u ovom kontekstu odnose na postupke i načine koje ste uspostavili prilikom samoakreditacije studijskih programa javnih sveučilišta odnosno formalne postupke praćenja kvalitete i po potrebi dorade već postojećih studija.

TABLICA 2.2. ŠTO JE RED PREDAVANJA? JE LI TO RASPORED ILI MOŽDA AKADEMSKI KALENDAR?
Red predavanja bi trebao biti jednostavno tjedni raspored predavanja za sve kolegije pojedinog studijskog programa koji slijedi na temelju izvedbenog plana. Npr. Sveučilište u Splitu od prošle godine od svih sastavnica da raspored objave na svojim web stranicama.

JE LI POTREBNO ISPISATI, ODNOSNO PRILOŽITI I KURIKULUME KOLEGIJA?
Ne.

TABLICA 2.3. I 2.4. MOLIM VAS KOJI PODATAK SE TRAŽI U POSLJEDNJOJ KOLONI TABLICE "PROSJEČNA OCJENA". ODNOSI LI SE TO NA PROSJEČNU OCJENU DODIPLOMSKOG STUDIJA ILI NA OCJENU IZ SREDNJE ŠKOLE?
Prosječna ocjena traži se za nižu razinu obrazovanja.
U slučaju specijalističkog diplomskog stručnog studija to je stručni ili preddiplomski sveučilišni studij.
U slučaju stručnog ili preddiplomskog sveučilišnog studija to je srednjoškolsko obrazovanje.

TABLICA 2.3. : STRUKTURA UPISANIH STUDENATA I ZANIMANJE ZA STUDIJSKI PROGRAM U POSLJEDNJE TRI  GODINE
AKO UPISNE KVOTE NEMAMO, KOJI SE PODATAK TU NAVODI? IMAMO MAX ILI MIN BROJ STUDENATA
Ako je nemate, nećete je prikazati. Prikažite broj prijavljenih i broj upisanih studenata.

ŠTO ZNAČI PROSJEČNA OCJENA; NAŠI SPECIJALISTIČKI POSLIJEDIPLOMSKI STUDIJI TRAJU JEDNU GODINU, PRVI SEMESTAR POLAGANJE, A DRUGI PRIJAVA I OBRANA RADA? KAKO ĆEMO RAČUNATI PROSJEK?
Navedite ocjenu za tu jednu godinu.

DA LI JE OBVEZNO RAČUNATI PROSJEČNU OCJENU AKO NE POSTOJI PROGRAM U KOJEM SE VODI TAKVA EVIDENCIJA?
Da

PRETPOSTAVLJAM DA SE ASISTENTI I ZNANSTVENI NOVACI BROJE I POD STUDENTE (POSLIJEDIPLOMSKOG STUDIJA)?
Da, svi koji su upisali studij su studenti. Dakle i njih pribrojite na za to određena mjesta u u samoanalizi  (npr. u tablici 2.3. Struktura upisanih studenata i zanimanje za studijski program u posljednje tri godine).


TABLICA 2.4. PROLAZNOST NA STUDIJSKOM PROGRAMU – TRAŽE LI SE PODATCI ZA SAMO ZADNJE ČETIRI GODINE ILI JE POTREBNO UNIJETI PODATKE OD 2005. PA NA DALJE?
Pitanje se odnosi na tri generacije iz akademske godine 2005./2006.,  2006./2007. i 2007./2008. i promatra se uspjeh te tri generacije sa današnjim trenutkom.
Ukoliko ste pokrenuli bolonjske studije prije 2005./2006., molimo da posebno naznačite i tu generaciju i njenu prolaznost.

TABLICA 2.5. PROVJERA ISHODA UČENJA – U POJAŠNJENJU  STOJI: „NAVEDITE STRUKTURU U NAČINU POLAGANJA PISMENIH ISPITA NA STUDIJSKIM PROGRAMIMA...“ NA ŠTO SE TOČNO ODNOSE TRAŽENI PODATCI? …. – S OBZIROM DA SE U TABLICI SPOMINJE ZAVRŠNI PISMENI I USMENI DA LI JE TOČNO NAPISANO DA SE RADI O POLAGANJU PISMENOG ISPITA ILI BI TREBALO PISATI NAVEDITE STRUKTURU POLAGANJA ISPITA?
Ovdje se potkrala pogreška, treba stajati „Navedite strukturu polaganja ispita“.

TABLICA 2.6.: NAVEDITE BROJ ZNANSTVENIH RADOVA U ZNANSTVENIM ČASOPISIMA KOJE  OBJAVLJUJU DOKTORANDI PRILIKOM IZRADE DOKTORSKE DISERTACIJE.
 DA LI SE MISLI NA POSLIJEDIPLOMSKI DOKTORSKI STUDIJ  ILI IZVAN DOKTORSKI STUDIJ? (ISTO PITANJE ZA TABLICA 5.1.)
Upisuju se samo poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studiji usklađeni s Bolonjom.

TABLICA 2.8.:DA LI SE INTERNETSKE STRANICE ODNOSE I NA POSLIJEDIPLOMSKE I DOKTORSKE STUDIJE?
Da.

TABLICA 2.8.: INTERNETSKE STRANICE (UPUTE ZA SVEUČILIŠTA) ILI TABLICA 2.6. (UPUTE ZA VELEUČILIŠTA I VISOKE ŠKOLE).
IMAMO 2 STUDIJSKA PROGRAMA NA KOJIMA SE PREDMETI  PREKLAPAJU; AKO  NPR. PREDMET MATEMATIKA IMA SVOJE WEB STRANICE, A ISTU STRANICU KORISTE OBA STUDIJSKA PROGRAMA,  DA LI SU TO 2 WEB STRANICE ILI JEDNA. 
To računate kao 2 web stranice. Odnosno, svaki program navodi zasebno tu stranicu.

TABLICA 2.9. (VISOKA UČILIŠTA U SASTAVU SVEUČILIŠTA) (TABLICA 2.7. -VELEUČILIŠTA I VISOKE ŠKOLE) PROGRAMI CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA – KOJI SE SVE SEMINARI I PROGRAMI UNOSE U TABLICU I ZA KOJE RAZDOBLJE?
Programi namijenjeni obrazovanju odraslih, ako postoje na vašoj ustanovi. Navedite samo programe koji se izvode u trenutku pisanja samoanalize.

UKOLIKO NEKI PREDMET POSTOJI U NASTAVNOM PLANU, A TRENUTNO SE NE IZVODI, KAKO ĆEMO TO OZNAČITI (DA LI DA ZA TAKAV PREDMET NE NAVODIMO NOSITELJA ILI OPTEREĆENJE PREDMETA 0)
Kako je predmet u nastavnom programu i planu, ali se ne izvodi, točan opis toga bi bio, kao što ste i naveli, da se evidentira opterećenje od 0 sati.

KOD PRIKAZIVANJA PODATAKA O PREDMETU, AKO PREDMET IMA NPR. 30 SATI SEMINARA KOJEG IZVODE SURADNICI (VIŠI ASISTENTI, ASISTENTI ILI NOVACI) DA LI EVIDENTIRAMO IMENA TIH SURADNIKA KAO IZVOĐAČE SEMINARA.
Da, potrebno je navesti sve izvođače nastave.

DA LI SE PRIKAZUJU SATI NASTAVE ODRŽANE I ZA IZVANREDNE STUDENTE I KAKO?
NPR: AKO PREDMET IMA: 30 SATI PREDAVANJA, 20 SATI VJEŽBI.
A IZVODI SE:
ZA REDOVNE STUDENTE: 30 SATI PREDAVANJA -  U 3 GRUPE I 20 SATI VJEŽBI  -  U 2 GRUPE
ZA IZVANREDNE STUDENTE SE PO PRAVILNIKU IZVODI  50% OD UKUPNOG OPTEREĆENJA TJ. U OVOM SLUČAJU OD 50 SATI, TJ. 25 SATI  - RASPOREĐENIH 2/3 PREDAVANJA I 1/3 VJEŽBI – U JEDNOJ GRUPI.
KAKO SE TO PRIKAZUJE? 
Prikazuju se sva opterećenja nastavnika za sve studije i predmete. Broj grupa uvijek treba biti točan, a evidentira se ukupno opterećenje u satima prema vašem Pravilniku.
Evidentirano
 Str: [1] Gore Ispis 
AZVO QA forum | Područja | Reakreditacija visokih učilišta 2011/2012 | Studijski programi | Topic: Često postavljana pitanja - Studijski programi « natrag naprijed »
Skoči na:  


Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.15 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!