Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
06 Svibanj, 2021, 07:15:23 am
Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
Novosti:

AZVO QA forum | Područja | Reakreditacija visokih učilišta 2011/2012 | Znanstvena i stručna djelatnost/Stručna i istraživačka djelatnost | Topic: Često postavljana pitanja - Znanstvena i stručna djelatnost « natrag naprijed »
 Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: Često postavljana pitanja - Znanstvena i stručna djelatnost  (Posjeta: 5752 )
Odjel za akreditaciju VO
Global Moderator
Full Member
*****
Postova: 49


Profil WWW Email
« : 09 Studeni, 2011, 10:04:53 am »

5.M) NAVEDITE NA KOJI STE NAČIN USPOSTAVILI SUSTAVNU POLITIKU PRAĆENJA OPSEGA I KVALITETE ZNANSTVENOG ILI UMJETNIČKOG RADA NA VAŠEM VISOKOM UČILIŠTU TE OPIŠITE NJEZINE ELEMENTE I NAČIN DJELOTVORNE PRIMJENE.
ŠTO SE MISLI POD OVOM TOČKOM? KOJI SU INDIKATORI?
Misli se na sustavne procese odnosno tijela koja se bave analizom i praćenjem znanstvenog rada – u nekim slučajevima to može biti Ured za znanost ili tijelo s drugim nazivom koje će voditi brigu o analizi uspješnosti znanstvenih projekata vaše institucije.

TABLICA 5.5 BIBLIOGRAFIJA.  NA KOJE SE RAZDOBLJE ODNOSE POPISI RADOVA (ZNANSTVENIKA.), TJ. DA LI BIBLIOGRAFIJA UKLJUČUJE I 2011. GODINU?
Bibliografija uključuje i 2011. godinu, do trenutka pisanja samoanalize.

TABLICA 5.5. BIBLIOGRAFIJA. UKUPAN BROJ RADOVA – DA LI SE MISLI NA SUMU SLJEDEĆA 3 STUPCA ILI NA NEŠTO DRUGO?
Ne, to je broj ukupnih radova vezanih uz visoko učilište.

TABLICA 5.5. BIBLIOGRAFIJA. BROJ RADOVA NASTAVNIKA. DA LI SE POD NASTAVNIKE OVDJE MISLI NA NASTAVNA ZVANJA (PREDAVAČI I VIŠI PREDAVAČI) I ZNANSTVENO-NASTAVNA ZVANJA (DOCENTI, IZVANREDNI I REDOVITI PROFESORI).
Za sve koji su stalno zaposleni, a imaju nastavna odnosno znanstveno-nastavna zvanja

TABLICA 5.5. BIBLIOGRAFIJA. BROJ RADOVA NASTAVNIKA  – AKO NA JEDNOM RADU SUDJELUJU NPR. 3 KOAUTORA S ISTE USTANOVE DA LI SE TO U STUPCU BROJ RADOVA NASTAVNIKA NAVODI KAO 3 DOPRINOSA ILI 1 DOPRINOS? ILI SE MOŽDA U OVOM STUPCU MISLI SAMO NA RADOVE NA KOJIMA JE JEDAN AUTOR?
Ukoliko su jedan rad napisala 3 koautora sa iste ustanove to se prikazuje na sljedeći način:
Ukupan broj radova: odnosi se na ustanovu=1
Broj radova nastavnika: rad se pribraja svakom nastavniku prema udjelu doprinosa =3
Broj radova koji su zajednički napisala dva ili više nastavnika: odnosi se na ustanovu=1

TABLICA 5.5. BIBLIOGRAFIJA. BROJ RADOVA NASTAVNIKA  – UKOLIKO SU RAD NAPISALA TRI NASTAVNIKA, PRI ČEMU SU DVA S ISTE USTANOVE, A TREĆI S DRUGOG VISOKOG UČILIŠTA, DA LI SE TAJ RAD EVIDENTIRA I U TREĆOJ (ZAJEDNIČKI RAD DVA ILI VIŠE NASTAVNIKA S ISTE USTANOVE) I U ČETVRTOJ KOLONI (ZAJEDNIČKI RAD PROIZAŠAO IZ SURADNJE S DRUGIM VISOKIM UČILIŠTIMA) ILI SE EVIDENTIRA SAMO U ČETVRTOJ KOLONI?
Evidentira se u trećoj i četvrtoj koloni.

TABLICA 5.5. BIBLIOGRAFIJA. BROJ RADOVA KOJI SU PROIZAŠLI IZ SURADNJE S DRUGIM VISOKIM  UČILIŠTIMA I ZNANSTVENIM ORGANIZACIJAMA. DA LI SE MISLI NA SURADNJU SAMO NA TEMELJU POTPISANIH SPORAZUMA O SURADNJI ILI ŠIRE (INDIVIDUALNA SURADNJA U ZNANSTVENIM PROJEKTIMA I SL. ?
Misli se na svu suradnju, uključujući individualnu.

TABLICA 5.5. BIBLIOGRAFIJA. AUTORSTVO DOMAĆIH KNJIGA. DA LI UDŽBENIK (NASTAVNI MATERIJAL) ULAZI U AUTORSTVO DOMAĆIH KNJIGA?
Prilažemo odgovor Akreditacijskog savjeta:  "Udžbenik je knjiga koja sadrži stručne tekstove te se tako i svrstava. Dakle, domaća knjiga sa stručnim tekstovima. Prema definiciji  CARneta (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) „Udžbenik je nastavno sredstvo (djelo) koje izlaže gradivo utvrđeno nastavnim planom i programom. Ako govorimo o sveučilišnom udžbeniku, zahtijeva se da udžbenik daje cjelovit prikaz predmeta, što uključuje i teoretske pretpostavke, te da ima trajniji karakter.“ (potcrtano je kako bi se vidjela razlika od skripta koja mogu sadržavati samo dio gradiva).
Štoviše „Sveučilišni udžbenik odobrava  sveučilišno Povjerenstvo za znanstveno-nastavnu literaturu  na temelju mišljenja troje recenzenta."
Dakle, svaki takav udžbenik možete navesti u rubriku autorstvo domaćih knjiga.

TABLICA 5.6. ZNANSTVENA PRODUKTIVNOST PREMA USTROJBENIM JEDINICAMA VISOKOG UČILIŠTA (5.4. ZA VELEUČILIŠTA I VISOKE ŠKOLE). ŠTO SE TOČNO PODRAZUMIJEVA POD POJMOM „USTROJBENA JEDINICA“?
Pod tim pojmom podrazumijevaju se funkcionalne organizacijske cjeline kao što su npr. odjeli, zavodi, katedre i slično. Ako ih vaša institucija nema, ne ispunjavate tablice 5.6 (za sveučilišta/visoke škole) odnosno 5.4. (za veleučilišta i visoke škole).

TABLICA 5.6. ZNANSTVENA PRODUKTIVNOST PREMA USTROJBENIM JEDINICAMA VISOKOG UČILIŠTA (5.4. ZA VELEUČILIŠTA I VISOKE ŠKOLE). IMAMO SLUČAJEVE DA SE POJEDINI ZNANSTVENICI NALAZE U VIŠE USTROJBENIH JEDINICA (KATEDRI)  TE JE TEŠKO PODIJELITI OBJAVLJENE RADOVE PO KATEDRAMA DA LI SMO OBVEZNI POPUNITI OVU TABLICU?
Svaka ustrojbena jedinica navodi radove svojih profesora iako je taj profesor angažiran i na drugoj ustrojbenoj jedinici. Dakle, isti rad pripisuje se i jednoj i drugoj ustrojbenoj jedinici ako je angažiran na obje.
Evidentirano
 Str: [1] Gore Ispis 
AZVO QA forum | Područja | Reakreditacija visokih učilišta 2011/2012 | Znanstvena i stručna djelatnost/Stručna i istraživačka djelatnost | Topic: Često postavljana pitanja - Znanstvena i stručna djelatnost « natrag naprijed »
Skoči na:  


Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.15 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!